Páginas

.

9 Şubat 2008 Cumartesi

ALKOL VE BÖBREK

ALKOL VE BÖBREK Belirli miktarda alkol kullanmanın, böbrek kanseri riskini azaltabileceği saptandı.Sonuçları British Journal of Cancer dergisinde yayınlanan araştırmada, Stockholm deki KarolinskUzmanlar, böbrek kanseri riskinin azalışıyla light bira, orta sertlikte bira, sert şarap ya da likör tüketimi arasında bir ilişki saptamadı.Araştırmacılar, ölçü birimi olarak, bir bardak bira 200 mililitre, bir bardak şarap 100 mililitre, bir bardak sert şarap ya da likör 40 mililitre baz aldı. Bu ölçülerdeki içkilerin de, farklı oranlarda alkol içerdiği göz önünde bulunduruldu.Ayda 620 gram civarında etanol etil alkol tüketenlerde de kanser oranının, hiç içmeyenlere oranla yüzde 40 daha az olduğu belirtildi.Uzmanlar, şarap ve bira tüketimiyle kanser oluşumunun azalması arasındaki bağlantının, bu içkilerdeki antioksidan ve antimutajenik maddelere bağlı olabileceğini, ancak üç farklı çeşit içkinin ve toplam etanol alımının riski azalttığının saptanması nedeniyle belli bir içki türünün değil, alkolün kendisinin etkili olduğunun söylenebileceğini kaydettiler. Alicja Wolk ve ekibi, İsveç te geniş çaplı bir tarama yaptı.Araştırma kapsamında, böbrek kanseri hastası 855 ve kanser olmayan 1204 kişinin, farklı çeşitlerdeki içki ve toplam alkol tüketimleri incelendi. Tarama sonucunda, haftada 2 bardaktan fazla kırmızı şarap içmenin, riskin azalmasıyla bağlantılı olduğu, aynı etkinin, haftada iki bardaktan fazla beyaz şarap ve sert bira içenlerde de saptandığı kaydedildi.

0 yorum: